[/accordion_item]

Italiaanse kookavond

Na weken van voorbereiding was het eindelijk zover. 9 oktober kwamen een 13 tal dames bij elkaar in “t Hok ” om een avondje te koken. Margo en Ermelinde zijn de gastvrouwen en hebben deze avond de touwtjes in handen.
Een kookavond met een Italiaans tintje. Alles stond en lag geordend klaar op enkele tafels. Recepten, kookmateriaal en ingrediënten. Alle aanwezige dames namen plaats aan een grote tafel en startten met een lekkere kop koffie of thee. Hierna werd gestart. In groepjes van 2 of 3 personen werden in totaal een negental kleine gerechtjes verdeeld over de gehele avond klaargemaakt.
Met enkele kleine hapjes en een lekker Italiaans soepje werd gestart.
Door de gastvrouwen werd de grote tafel, intussen mooi gedekt met een toepasselijk groen kleed en erop een vaasje met een vers bloemetje. Een wijntje werd ingeschonken en de eerste gerechtjes werden opgediend en met smaak gegeten.
Hierna kwamen de kleine hoofdgerechtjes aan de beurt. De avond werd afgesloten met nog 2 lekkere nagerechtjes.
Met veel gezelligheid werd er getafeld en daarbij een slokje gedronken.

Rond de klok van tien uur was het tijd om gezamenlijk alles op te ruimen. Heel tevreden, met een vol rond buikje verlieten  alle dames ’t Hok, om weer huiswaarts te gaan.

Margo en Ermelinde, bedankt voor de goede organisatie

Zij Actief Nijnsel start 25 september ’t seizoen met de activiteit “Klootschieten”

De zomervakantie is voor velen van ons achter de rug, dus tijd voor onze eerstvolgende activiteit. De conditie moet weer wat op peil gebracht worden na enkele weken van genieten.
Er is gekozen voor een oer oud Hollands spel”Klootschieten”. Dit spel wordt veelal gespeeld in de Achterhoek. Kloten gekocht en haken met steel gemaakt, spelregels opgezocht en de datum van 25 september geprikt.
We starten om 19.00 uur met een 12 tal dames en leggen een parcours van 2.5 km lengte af rondom onze Nijnselse Camping “de Graspol”.
Het is al maanden droog en warm, maar uitgerekend deze avond wordt er regen verwacht. We starten dus snel.
De eerste Kloot rolt al snel van de weg in de sloot. De haken die gemaakt zijn komen dan ook al snel van pas en zijn geen overbodige luxe.
Een hobbelig wat moeilijk parcours met nog een máár… inmiddels zijn er door de boer schapen in de wei geplaatst. Deze lopen in de wei maar sommige zijn uit de wei ontsnapt. Dus rollen de kloten regelmatig door de poep.
Halverwege het parcours wordt het snel donker en begint het te miezeren,te regenen harder en harder.
Er wordt gestopt met het spel en lopen allemaal rechtstreeks naar de Camping. We wassen onze poep-handjes en drogen onze haren. Dan is het tijd voor een lekker kopje koffie.
Terwijl alle dames weer wat opwarmen wordt er gezellig nog wat gekletst.
Een ding is zeker.. ondanks alles was het een leuke avond. Het spel wordt nog eens dunnetjes overgedaan, maar dan in het voorjaar als de avonden wat langer zijn en dan hopelijk geen regen.

Bestuur bedankt voor de organisatie.

Example

Het seizoen sluiten we af met een gezellige kegelavond

26 juni is het dan zover, de jaarlijkse seizoen afsluiting.
Om half acht werden de leden verwacht bij de Vresselse Hut. Er werd gestart met een kop koffie met daarbij een lekker stuk gebak.
Hierna werden 5 groepjes gevormd en kon er gestart worden voor een partijtje kegelen. Op 5 banen werd hart gewerkt en rolden de ballen perfect over de baan en werden er punten gescoord. Met regelmatig rolde er ook een door de goot naar achteren, jammer nu geen score.
Af en toe werden alle kegels omgegooid en begon er luid een bel te rinkelen. Alle hoofden keken dan gelijktijdig omhoog om te kunnen zien wie de gelukkige was, met extra punten op haar scorelijst. Onderwijl werd er veel afgekletst en gelachen. Na anderhalf uur was de tijd om en werden de punten geteld en prijsjes verdeeld. De hoogste score deze avond was voor Mientje, de poedelprijs ging naar Mieke.
Met een lekker patatje in puntzak en een dikke klodder mayo er bovenop werd een gezellige avond afgesloten.
Alle dames mogen gaan genieten van een welverdiende vakantie, om elkaar in september weer te ontmoeten bij de eerstvolgende activiteit.

Example Example Example Example Example

28 mei, dagfietstocht met een bezoek aan de Philips Fruittuin in Eindhoven

Het is maandag avond als de telefoon rinkelt bij een van onze bestuursleden.

Er moet even onderhandeld worden tussen programmabegeleidster Betsy en de voorzitster. Wat zullen we volgende dag gaan doen. De weergoden werken deze keer niet zo mee. Wordt het  fietsen of toch met enkele auto’s op pad?

Er wordt veel regen voorspeld voor dinsdag 28 mei de dag van onze jaarlijkse dagfietstocht.
Besloten is, chauffeurs te regelen voor bij extreem slecht weer.
Als het s ’ochtends om 9 uur regent gaan we met auto’s op pad zo is afgesproken. Er worden enkele kaarsjes aan gestoken die avond, in de hoop, dat de weergoden ons goed gezind zijn de volgende dag.

Het is ochtend en droog. Het lijkt erop dat de zon nog door komt.
Een 18 tal dames staan om 9.30 uur met de fiets in de hand paraat bij de Beckart, blij dat het toch fietsen wordt. Bepakt met regenpak en paraplu in de fietstas, vertrekken we voor een tocht van in totaal ongeveer 47 km. Al fietsend over mooie paden en wegen gaan we richting Son, waar de eerste stop is voor koffie met zelfgebakken cake
Het loopt tegen twaalf uur en nog een paar km. zijn er te gaan naar de locatie waar de lunch is besproken, als het toch een beetje gaat regenen. De regenjassen worden tevoorschijn getoverd en nog snel aangetrokken om toch niet te nat te worden.
Tijdens de lunch valt het met bakken uit de lucht. Maar wij zitten warm en droog te genieten van een broodje kroket en broodje gezond.
Het is inmiddels weer droog als er verder gefietst wordt richting de Philips fruittuin. Hier worden we opgewacht voor een rondleiding door de boomgaard. Na veel informatie over het ontstaan van de boomgaard, het snoeien van de fruitbomen, het plukken van de appels, peren en pruimen, mogen we gaan genieten van een overheerlijk vers gebakken stuk appeltaart met daarbij een kop koffie of thee.

Inmiddels is de zon toch meer gaan schijnen en fietsen we verder via Son, Best, naar Boskant, waar nog een lekkere goed verzorgde maaltijd op ons wacht.
Met een volle maag stappen we weer op de pedalen en volgen nog de laatste km. ‘s naar Nijnsel terug.

Er kan terug gekeken worden op een leuke ontspannen fietsdag met in de middag  toch nog het zonnetje erbij. De kaarsjes, hebben toch hun werk gedaan.
Een mooie route was uitgestippeld en alles tot in de puntjes verzorgd.
Betsy, bedankt hiervoor.

Example Example Example Example

8 mei, wandeling met gids
Het is woensdagmiddag helaas een druilerige middag.
Maar des ondanks laten de dames van Zij Actief zich niet uit het veld slaan.
In plaats van met de fiets stappen ze in de auto en vertrekken richting Olland. Daar is met gids Peter van Bakel afgesproken voor een rondleiding door de natuur.
Peter is gids bij ivn Sint- Oedenrode en kan de dames veel vertellen over de bloemen, bomen en vogels die we onderweg tegen komen.
Met de paraplu in de hand wordt er om 2 uur vertrokken voor een tocht van ongeveer 5 km rond om Olland.
Een mooi pad langs de Dommel ( t Laarzenpad ) is het begin van de tocht.
Verschillende planten langs de weg zoals de brandnetel zijn zelfs eetbaar en Peter eet er gelijk een op.
Onderweg bij cafe den Toel  is een korte pauze voor een warme kop thee of koffie. Deze keer ook om even op te warmen, wat geen overbodige luxe was. In tussen was het gestopt met regenen werden de paraplu’s in geklapt en kon er vrolijk verder gewandeld worden naar het eindpunt van de route.
Het was een mooie wandeling met veel informatie over de natuur.
Alle dames waren goed tevreden en hadden er geen spijt van dat de wandeling ondanks het wat druilerige weer  toch door was gegaan.

Het is zeker de moeite waard deze nogmaals eens te gaan wandelen.

Example Example Example

24 april, lezing slaapstoornis door Piet Maandonks

Het is woensdagavond, de zaal van “de Beckart” zit al aardig vol als gastspreker Piet Maandonks arriveert.
Voor deze avond waren ook leden van omringende vrouwenverenigingen en leden KBO Nijnsel uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Piet Maandonks is werkzaam bij centrum slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze, als coördinator slaapverpleegkundigen. Vol overgave vertelde hij over, wat slapen is, waarom we slapen en over de verschillende slaapstoornissen. In totaal zijn er wel 80 soorten bekend over de gehele wereld.
Uitleg werd gegeven over de symptomen die je zelf ook kan zien, als je goed naar een kind of volwassene kijkt wanneer deze ligt te slapen. Maar niet alles is met het blote oog te zien, dus wordt er op verschillende manieren onderzoek gedaan.
Een patiënten kamer bijvoorbeeld,  ziet er op het oog uit als een hotelkamer, maar is uitgerust met kamera’s en meet – apparatuur, achter plafond en de wanden. Om zo op een meest normaal mogelijke manier patiënten te observeren tijdens het onderzoek.

Met power-point en beeldmateriaal gaf deze lezing extra inzicht in de verschillende soorten slaapstoornissen die er zijn.
Enkele behandel methoden werden door Piet Maandonks nog globaal uitgelegd.

10 april, workshop bloemschikken met Peter Leenderts

De paasdagen zijn in zicht en het voorjaar heeft ook zijn intrede gedaan.
Zij Actief heeft haar voorbereidingen gedaan voor een workshop bloemschikken. Peter Leenderts is besproken en heeft een tweetal voorbeelden meegebracht deze avond. De aanwezige dames hebben vooraf hun keuze al kunnen maken en deze doorgegeven.
Een mooi rond bloemstuk ( op een taart lijkend ) met ranonkels, groen en mos en versierd met paaseitjes of een langwerpig stuk met roosjes, takken, mos en verschillende versiersels kan er gemaakt worden.
Beide stukken staan als voorbeeld te pronken op een tafel.
Peter geeft vooraf nog wat uitleg hoe en waarmee te beginnen.
Vol overgave gaan de dames dan aan de slag met het maken van  een eigen creatie.
Na ongeveer 2 uur hard werken zijn de bloemstukken klaar en mogen gezien worden.

Een gezellige maar ook actieve avond loopt ten einde. De zaal wordt netjes weer opgeruimd en wat geveegd.
Hierna gaan alle dames tevreden naar huis, met in de handen een  bloemstuk om trots op te zijn.

Example Example Example Example

27 maart, Zij Actief Nijnsel brengt een bezoek bij tomatenkwekerij Vereijken in Beek en Donk

Het was woensdag een mooie zonnige middag.
Een 15 tal dames staan klaar voor vertrek richting Beek en Donk. Er staat een bezoek bij tomatenkwekerij Vereijken op de agenda. Bij aankomst staat Gerard Vereijken, een van de oprichters de dames buiten al op te wachten. Tijdens het drinken van een kop koffie werd een presentatie getoond over de werkzaamheden en wat er zoal moet gebeuren voordat de tomaten in de supermarkt liggen. Wat met een kleine kas begon, is uitgegroeid tot een bedrijf op meerdere locaties in het land, met een totaal van ± 50 ha. aan kassen.
Hierna was het tijd om de kassen te betreden. Maar eerst gaan een overal, handschoenen en sloffen aan en muts op, ter bescherming tegen ziektes van de planten.
Gerard, verteld vol passie over de Tasty-Tom tomaten die geteeld worden. Rijen van 100 m Lang, planten die een totale lengte van 14 m lang krijgen. De oogst is ongeveer 38 kg per plant. In binnen en buitenland worden de tomaten geleverd.
Het vervoermiddel te gebruiken door ’t  personeel binnen de kas, is de step, op die manier gaat men snel van a naar b.
Per vrachtwagen worden de kisten tomaten naar de inpak afdeling gebracht, een hal die iets verder op het terrein staat. Hierna gaan ze richting de koper.
Er was veel te bekijken en veel informatie komt tot ons, te veel om alles te benoemen in dit verslagje.
Na 2.5 uur, verlaten onze dames het pand met in de handen een doosje zoetsappige Tasty-Tom tomaten en veel indrukken zijn deze middag op gedaan.

Example Example Example Example

 

27 februari, planken pimpen met tekst

Het is weer tijd voor een creatieve-avond bij Zij Actief Nijnsel.
Johanita van Doorn wordt gevraagd of ze onze dames wil ondersteunen hierbij. Dit is geen enkel probleem en de plannen worden besproken. De datum geprikt. Nu de nodige planken en materialen nog. Ook dit verloopt vlekkeloos. Eindelijk is het dan zover. Woensdagavond 27 februari.
Verschillende sjablonen met allerhande soorten letters voor de tekst, verf in verscheidene kleuren, kwastjes,  enz. liggen klaar voor gebruik.
En natuurlijk planken in verschillende lengtes niet te vergeten.
Voor stekkerdoos, haarfohn en lineaal zorgen de leden zelf. Na een korte uitleg kan er begonnen worden. De eerste letters verschijnen op de planken en moeten gedroogd worden. Oeps de stroom valt dan uit in heel de Beckart. Daarna nogmaals. De boosdoener ( een stekkerdoos )wordt snel ontdekt en is het probleem voor de verdere avond opgelost,.. gelukkig. Er wordt hard gewerkt en de eerste werkstukken komen al af.  Mooie teksten worden zichtbaar als de planken klaar zijn. Nog een touw bevestigen en klaar is kees. Na een avond knutselen kan er weer wat moois mee naar huis genomen worden. Nu maar hopen dat het thuisfront er ook zo over denkt.

Example Example Example Example Example

Tijd voor een avondje Keezen

De winter is nog in volle gang.
Dus is gekozen voor een spellenavond met onze leden.
Verschillende bordspelen zijn mee gebracht. Zoals Keezen, Skipbo, Sequence. Maar er kan ook een kaartje gelegd  worden. 24 leden zijn van de partij en kiezen een plaatsje in de zaal.  Welk spel,…kan door hen zelf gekozen worden. Na afloop graag een ander spel.. ook dit is mogelijk. Het gaat er enthousiast aan toe. Ook al draait het niet om een prijs er wordt gespeeld  voor de eer deze avond.
Na afloop rond de klok van 11.00 uur gaan alle dames tevreden naar huis en is zulke activiteit zeker voor herhaling vatbaar.

Zij Actief Nijnsel, 5 jaar zelfstandig

 

Het is 23 januari, ‘n koude en besneeuwde woensdagavond.
Toch nemen veel dames de moeite, aanwezig te zijn bij de algemene ledenvergadering.
Voorzitster Ria van den Boom, begint deze keer het openingswoordje, al voor de koffie is ingeschonken en met een goede reden. Het is een beetje feest deze avond en staat er voor alle aanwezigen een lekker stuk gebak klaar. Het eerste lustrum als zelfstandige vereniging mag gevierd worden.
’t was eind januari 2014, toen vier bestuursleden gespannen naar de notaris stapten om de notariële akte te ondertekenen. Niet meer afhankelijk van bond of kring. Zelf keuzes kunnen maken. Een grote stap werd gezet, waarvan men tot op heden nog geen spijt heeft.
Er haakten ook leden af door verhuizing, gezondheid of door een hoge leeftijd. Maar meldden 24 dames zich aan als lid in de afgelopen 5 jaar.
Zij Actief Nijnsel, bloeit op. ‘n kleine gezonde vereniging, waar we trots op kunnen zijn, zo waren haar woorden.
Na de koffie neemt het officiële gedeelte aanvang. Een bestuurswisseling vond plaats.
Gerrie van Berkel nam afscheid na 4 jaar als bestuurslid.
Ermelinde Versantvoort was verkiesbaar en nam met 32 stemmen plaats aan de bestuurstafel.

4 jubilarissen werden in het zonnetje gezet. Corrie van der Heijden en Franka van de Sande beide 25 jaar lid.
Mien van de Heuvel 75 en Corrie Schoenmakers 70 jaar lid.
Mien en Corrie, hebben alle veranderingen mee gemaakt, van Boerinnenbond naar  KVO, tot Zij Actief Nijnsel. Ze dragen deze vereniging een warm hart toe en bezoeken nog trouw enkele activiteiten.

Deze 4 jubilarissen namen felicitaties, ’n attentie en bloemetje in ontvangst.

Bestuur en programmabegeleidsters hadden als bedankje voor Gerrie, een gedicht in elkaar gezet met gebruik van de letters van Zij Actief Nijnsel.
De voorzitster had nog een kort dankwoordje voor haar inzet de afgelopen 4 jaar. Hierna nam Gerrie een bos bloemen en een leuke attentie in ontvangst.

Met een fotoquiz werd de avond nog gezellig afgesloten.

Example Example Example Example

Kerstavond bij Zij Actief

De avond valt. Het is donker als bestuur en programma-begeleidsters de eerste versieringen aanbrengen.
Buiten en binnen worden brandende kaarsjes gezet en de lampen gedoofd.
Tegen acht uur arriveren de eerste leden. Er wordt koffie geschonken en bij kerst horen natuurlijk lekkere worstenbroodjes.
Met een welkomst woordje en gedicht worden de dames toe gesproken.
Hierna is het tijd voor drie dames uit Gassel.
Speulenderwijs noemen ze zich. Ze brengen  het kerstverhaal zingend en vertellend in een modern jasje gestoken.
Er wordt zichtbaar van genoten.
De avond vliegt om en bij een borreltje en een hapje, wordt nog even wat na gekletst.
Met het voorlezen van een laatste gedicht en een kerstwens wordt de avond afgesloten.

Example Example

Pakjesavond bij, Zij Actief Nijnsel

Buiten is het koud. Maar dit mag de pret niet drukken voor de dames van Zij Actief Nijnsel.

Sinterklaas is weer in het land met zijn knechten en heeft een afspraak staan voor deze woensdagavond.
In totaal zo’n 25 tal leden, druppelt een voor een binnen bij de Beckart.
Allemaal een ingepakt pakje bij zich, met een gedicht eraan vast geplakt,zoals met zwarte Piet vooraf afgesproken.
Monden vallen open, ook op de tafels liggen nog de nodige pakjes klaar.
Een foutje misschien? Nee hoor, dit hoort bij deze avond.
Sint en zijn Pieten hebben ook nu weer, goed hun best gedaan.
Er zal gedobbeld gaan worden. Maar toch weer op geheel andere wijze.
Grote en kleine pakjes gaan van links naar rechts over de tafel. Ook de dames verwisselen regelmatig van plaats.
Een grote doos bij tafel 4, staat op een stoel en gaat met stoel en al rond.
Er wordt wat afgelachen. Wat zou er toch in die doos zitten?

Na 3 ronden van opdrachten en dobbelen, zijn alle pakjes uitgepakt en gedichtjes gelezen.
Dan klinkt de bel en is de tijd om. Bij een borreltje en nog wat pepernoten word er nog wat na gekletst en de cadeautjes bij elkaar bekeken.
Die grote doos?
Tja, drie vechten om een been en de derde ging er mee heen!

Ria

Example Example Example

Zij Actief Nijnsel brengt bezoek bij Vrouwencontact Olland

In november 2017 was VC. Olland op bezoek bij Zij Actief voor een uitwisseling.
Woensdagavond 7 november, was het onze beurt en gingen als gasten op bezoek in Olland.

Met in totaal 31 leden vertrokken we vanaf “de Beckart” richting Olland.
Een 8 tal chauffeurs met auto geregeld en alle dames ingedeeld over de verschillende voertuigen. Dit verliep allemaal vlotjes dus werd snel vertrokken naar de andere kant van Rooi.
Er was een gastvrij ontvangst met een lekker kopje koffie.
Hierna werden de in totaal ± 57 dames, door middel van speelkaarten gemixt.
In de vorm van verschillende quizvragen en spellen werden we de hele avond vermaakt.
Het laatste onderdeel een puzzel van 100 stukjes in elkaar zetten viel niet zo mee.
Er was namelijk geen voorbeeld deksel aanwezig waarop gekeken kon worden.
Met nog wat extra tijd, lukte het dan toch nog dat bijna elke groep deze klaar had.
Na een korte pauze was er nog een prijsuitreiking voor de best scorende groep van deze avond.

De klok tikte langzaam verder, dus was er een tijd van komen en maar ook een tijd van gaan,
Voor Zij Actief Nijnsel was de tijd aangebroken om richting huiswaarts te gaan.
Na een gezellige avond met twee verenigingen onder elkaar, moest er toch afscheid genomen worden.
Met de afsluitende woorden van beide partijen, dat er nog vaker zal worden samen gewerkt.
Op welke manier dan ook.

Example

Zij Actief heeft ” t’is aalt wa” op bezoek

De avond valt, “de Beckart” is sfeervol verlicht. Kaarsjes branden, een staat bloemetje op tafel.
Zij Actief, is er klaar voor. De avond waar alle leden naar uitkijken is aangebroken.
De dames arriveren tijdig. Ze willen deze avond graag eerste rang zitten.
De reden hiervoor is dat “t’is aalt wa”, een cabaretgroep uit Boskant is uitgenodigd.
Een 9 tal dames, die met veel humor het dagelijkse leven van de man en vrouw ten gehore brengen op ludieke wijze.
Met zang en tijdig een humoristisch verhaaltje tussendoor wordt alles aan elkaar gepraat.
In veel gezangen en bijbehorende teksten kennen ook de Zij Actief dames hun leven hierin wel een beetje in terug.
Hier en daar wel wat aangedikt met een vleugje humor.
We genieten met volle teugen, maar wat gaat de tijd toch snel
Het laatste lied is alweer gezongen. Daarna nemen de dames afscheid en keren naar Boskant terug.

Onze dames genieten nog gezellig even na. Drinken nog een glaasje en knabbelen nog een nootje.

Example Example

Workshop bloemstuk in pompoen

Het is 3 oktober, na een warme zomer is het weer tijd voor onze de eerste binnen activiteit.
Met in totaal 11 dames gaan we een pompoen omtoveren.
Het kapje wordt er af gesneden en de pompoen wordt uitgehold. Hierna maken we er een mooi bloemstuk in.
Een activiteit die niet te lang duurt, maar na afloop gaan we met een mooi stuk naar huis.
De herfst kan op tafel gezet worden.

Example Example

Op bezoek bij “de Heidevlinder” in Best

Het is september, een zonnige donderdag middag. Een rondleiding bij Frodo Dekker of wel “de Heidevlinder” in Best staat gepland.
Oranje hesjes worden uitgedeeld en de tocht per fiets kan beginnen. Een half uurtje fietsen, vanaf Nijnsel mits je de goede route fietst natuurlijk.
Bij aankomst aan de Broekstraat in Best is er nog niemand te bekennen, is dit wel het juiste adres wordt gedacht? Jawel zo tegen tweeën, komt een man met hoed op en blootvoets vanuit het veld naar ons toe gewandeld. Hij schud ons de hand en begint ook gelijk vol overgave te vertellen over het de Oerbacterie en het ontstaan van zijn kwekerij. Onder leiding van de meest gestoorde groentekweker van Nederland lopen we tussen de gewassen en door de groentekwekerij.
Er worden groenten zoals mini worteltjes, maar ook eetbare bloemen bekeken en geproefd, zoals de goudsbloem, mini viooltjes en verscheidene kruiden. Te veel om te benoemen waarvan we niet wisten dat deze eetbaar zijn. Veelal worden deze gebruikt in chique restaurants, in een gerecht of ter decoratie bij een gerecht.
Veel verhalen over groenten en culinaire weetjes worden ons ter ore gebracht.
Na afloop worden de dames nog extra verwent met verschillende kruiden, groenten en de geplukte bloemen.
Niet zomaar een bloemetje, nee deze zijn leuk in een vaas en zelfs te eten.
Frodo Dekker, hij praat niet alleen over groente, hij is groente!

Example Example Example

Afsluitavond met BBQ en Oudhollandse spelen

Het einde van het seizoen naderd rap, zo ook voor Zij Actief Nijnsel.
Hoe luiden we de zomervakantie dit jaar in was de vraag, nou met een lekkere BBQ en daarbij enkele Oudhollandse spelen was de uiteindelijke gedachte.
Zo gezegd zo gedaan, BBQ en vlees besproken met daarbij enkele salades en stokbrood.
Twee leden legden de plaat vol met vlees en begonnen te bakken zodat de eerste honger gestild kon worden van alle aanwezige dames.
Na verloop van tijd werden er verschillende spelen binnen en buiten de Beckart neer gezet.
Groepen werden ingedeeld en kon het spektakel beginnen. Het spiegeltekenen viel niet mee en zorgde voor veel hilariteit zo ook het aanwezige vangspel.
De scorelijsten werden door elke groep naar eigen idee ingevuld, zodat van de uiteindelijke puntentelling niet veel meer klopte. Dit mocht de pret niet drukken het ging toch niet om de prijzen maar om de fun.
Echter de verassing van deze avond was, dat er toch prijsjes waren voor alle deelnemers.
Bestuursleden hadden alle overgebleven pasta en vlees enz. verdeeld in bakjes en zakjes en in koelkast gelegd. Deze werden na afloop uitgereikt als prijsjes.
Wat kunnen we ons meer wensen als start van de zomervakantie, dan een mooie zwoele zomeravond en een gezellige afsluiting buiten op terras.

Bestuur en programmabegeleidsters bedankt voor de goede organisatie.

Example Example Example

Dagfietstocht met een bezoek aan Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel ”

Het is dinsdag ochtend 12 juni als de dames klaar staan om te vertrekken voor de jaarlijkse dagfietstocht.
Er is dan ook door velen reikhalzend naar deze dag uitgekeken.
Er wordt vertrokken richting Aarle-rixtel voor een bezoek aan de Brabantse Kluis, een oud klooster nog steeds bewoont door nonnen.
De eerste stop met koffie en appelflap gaat er al goed in, dan weer op de pedalen en verder naar plaats van bestemming.
Bij de Kluis aangekomen is er nog wat tijd om even de kloostertuin te bekijken en de Lourdesgrot te bezichtigen, hierna word er aan tafel plaats genomen voor een uitgebreide lunch.
Als de buikjes goed gevuld zijn, staat zuster Madeleine al klaar en neemt ons mee voor een rondleiding door het klooster.
Een zuster die alles vol overgave en met veel humor verteld.
Zoals, dat er veel kelfies gemaakt worden bij de koeienstal.
Aan u te raden wat ze daarmee bedoeld.
De rondleiding wordt afgesloten in de kapel, de plek in het klooster, waar je een 20 tal dames stil kunt krijgen, muisstil zelfs, voor enkele minuten.
Hierna worden de fietsen weer ter hand genomen en gaat de tocht verder over Croy, Gerwen en zo richting Son.
Waar een lekker diner wacht ter afsluiting van deze fantastische dag.

Betsy en Ria, bedankt voor het uitzetten van deze route.

Example Example Example Example Example

Dames Zij Actief maken kennis met Geocaching ”

Het is woensdagavond 30 mei, het zonnetje schijnt als de dames zich melden bij locatie van vertrek.
Door enkele voorbij gangers wordt gevraagd.. wat gaan jullie doen?
Oh, we hebben een Geocach wandeling wordt er volmondig geantwoord.
Met de verdere uitleg erbij, maar krijgen hierin wel hulp hoe het moet.
Dan komt het vast goed, roepen de voorbijgangers nog even na.
Ilse, ervaren geocacher en lid van Zij Actief heeft de tocht uitgezet en een speciale cash verstopt.
Hulp is ingeschakeld van 3 ervaren geocacher ’s om ons bij te staan.
Er wordt gestart met uitleg wat Geocaching inhoud en wat er uiteindelijk gevonden zou kunnen worden.

Er wordt in groepen gestart met een begeleider, per twee personen ontvangen we een gps ontvanger en beschreven route met daarop alle gps coördinaten vermeld, enkele vragen en opdrachten.
De gps ontvangers worden ingesteld met de eerste coördinaten en kan er vertrokken worden.
Pijltje naar boven, links ,rechts, enz. bij de een lukt het meteen, de ander voert het verkeerde coördinaat in of vergeet op start te drukken en er dus geen route verschijnt.
Er wordt wat afgelachen.
Na ruim 4 /5 km wandelen, moet er voor de laatste opdracht nog wat gepuzzeld en gerekend worden om zo tot een eindgetal te komen. Hiermee kan de cash geopend worden.
Een kist ligt verscholen tussen bladeren en takken, de cash is gevonden.
Vol spanning wordt de code ingevoerd en een luit Yes klinkt uit onze kelen.

Ilse, bedankt voor deze fantastische avond

Example Example Example Example Example

Yoga workshop Zij Actief Nijnsel ”

Woensdag 2 mei fietsen we met een flinke groep vrouwen richting Vresselseweg 12.
We worden hartelijk welkom geheten door Yvonne, onze yoga lerares voor deze avond. Nadat de jassen en schoenen uit zijn zoekt iedereen een plaatsje in de ruime, lichte studio.

Yvonne verteld over de verschillende soorten yoga. Rustige oefeningen met veel ontspannen languit liggen op de mat. Of krachtige inspannende oefeningen met korte rustpauzes. In tegenstelling met wat veel mensen denken is yoga een manier van leven en zijn de oefeningen bedoeld om een krachtig en soepel lichaam te krijgen en behouden.
We hebben allemaal een stevig kussentje om eventueel te gebruiken tijdens de oefeningen. Zo nodig zijn er nog kussentjes voor in de knieholten en voor onder het hoofd. Yvonne vraagt aan ieder persoonlijk of er problemen zijn waar zij rekening mee moet houden. Ze vertelt nadrukkelijk om op tijd te stoppen als je pijn voelt of iets dergelijks. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren.
De ademhaling is belangrijk. Tijdens de inademing de armen omhoog en bij de uitademing omlaag. Langzame bewegingen. Zo krijgen we nog een aantal oefeningen. Aan het einde heerlijk liggen al dan niet onder een dekentje. Yvonne begeleid ons naar een algehele ontspanning. Heerlijk.

Als afsluiting is er voor iedereen een heerlijk kopje thee met iets lekkers.
Een geslaagde avond.

Willemien

19 april rondleiding “de Noordkade” ”

Het is 13.30 uur als een aantal dames al geduldig staan te wachten voor vertrek naar Veghel.
Een bezoek bij de Noordkade met bij behorende rondleiding is besproken.
Enkele dames gaan met fiets, de rest met auto.
Het is een prachtige zonnige dag.
We worden opgewacht door een gids, die werkzaam is bij de Noordkade.
In totaal zijn er 70/80 vrijwilligers werkzaam. En zonder deze vrijwilligers zou de Noordkade niet verder kunnen in verband met de hoge kosten.
We starten bij museum Siemy met koffie en CHV koek. Dit gaat er al goed in bij de dames.
Hierna start ook hier de rondleiding en zijn er veel herkenbare machines en werktuigen te zien uit vervlogen jaren.
Daarna volgt de rondleiding over het buiten terrein van de voormalige CHV die hier gevestigd was. Na verloop van tijd gaan we weer binnen verder in de grote hallen die zijn blijven bestaan en komen via trappen en paden, langs de ons bekende Jumbo winkel die we van bovenaf bezichtigen, Blauwe kei, Café de afzakkerij, Pieter Breugel enz. om er maar enkele te noemen die gevestigd zijn op deze locatie.
Na een 2 uur durende rondleiding, sluiten we met een 6 tal dorstige dames, de middag af met een drankje op het terras, de andere dames fietsen al gezamenlijk naar Nijnsel terug.
Een heel interessante rondleiding, met prachtige verhalen verteld door onze gids,op een mooie zonnige middag in april, wat willen we nog meer.

Example Example Example Example

“Happen en Trappen ”

Het is woensdagavond 4 april, als een 20 tal dames verzamelen om 17.30 uur bij oprit van Margrietstraat 16.
Ze hebben zich aangemeld om samen van de een naar de andere te fietsen of te wandelen, om zo bij verschillende leden een hapje te gaan eten.
Onder de verzamelde leden zijn 9 gastvrouwen bereid om een hapje voor ons te koken.
Drie dames zorgen voor voorgerecht, drie voor een hoofdgerecht en nog eens drie voor het nagerecht.
Er zijn 3 groepen gemaakt samen de gastvrouw van het voorgerecht wordt er vertrokken.
Na het voorgerecht worden de groepjes weer op gesplitst en vertrekken weer naar het hoofdgerecht, zo ook met het nagerecht.
Telkens zitten we weer met andere dames aan tafel en wordt er gesmuld van al het lekkers.
Helaas liet het weer het wat afweten en viel er bij de start een plensbui waardoor we allemaal nogal nat werden, kachels werden overal opgestookt, om weer op te warmen. Na het voorgerecht konden we weer opgedroogd verder fietsen naar de volgende bestemming, het hoofdgerecht.
Na het smullen van bij de een ‘n soepje, bij de ander het hoofdgerecht poelet pork, of een buffetje, gingen we na de lekkere toetjes die gemaakt waren door de laatste drie gastvrouwen weer richting de kom van Nijnsel terug.
Rond de klok van 21.45 uur werden alle dames weer terug verwacht bij gastvrouw Riky van Acht voor een lekkere kop koffie of thee.
Ook hier stonden bij de koffie, nog de nodige bonbons, en paaseitjes op tafel.
Rond 23.00 uur ging iedereen weer huiswaarts met fiets of te voet ,om nog wat uit te buiken voor het slapen gaan.

Een gezellige avond met in totaal 3 groepen die fietsten of wandelden van het ene naar het andere gerecht. In totaal werden er 9 verschillende gerechten geserveerd waarvan ikzelf er drie heb mogen proeven.

Als het aan mij ligt,…doen we dit volgend jaar nog eens dunnetjes over.

Ria

Example Example Example Example

7 maart Lezing “Bloemschikken voor Pasen”

Peter Leenderts uit Olland was deze keer bereid om 21 maart j.l. samen met de dames van Zij Actief Nijnsel, een paasstuk/ voorjaars stuk te maken.
De voorbereidingen waren getroffen, de tafels stonden al klaar.
Enkele bosjes rozen, crisanten, takken met katjes, mos en daarbij paaspalm niet te vergeten enz. werd door Peter, binnen gesjouwd.
Hij vond het een eer om tussen een 9 tal dames te mogen werken en uitleg te geven van wat er gemaakt zou gaan worden.
Een mooi voorbeeld was mee gebracht en stond te pronken op een van de tafels.
Met duidelijke uitleg, werd stap voor stap het resultaat zichtbaar. Vooral het steken van de korte stukjes palm was niet in een mum van tijd gebeurd. Maar tegen het einde van de avond hadden alle dames een mooi bloemstuk om mee naar huis te nemen.
Het stuk zou zeker een paar weken staan met af en toe een klein beetje water erbij.
En ik kan het beamen, het is inmiddels 6 april en mijn stuk staat nog redelijk mooi te pronken op mijn tafel.

Peter bedankt het is zeker voor herhaling vatbaar.

Example Example Example Example

7 maart Lezing “communiceren met mensen met Dementie”

7 maart, ook de Nationale Vrouwendag.
Deze avond staat bij Zij Actief Nijnsel en lezing gepland over communiceren met mensen met Dementie.
In totaal zijn er toch 29 personen aanwezig. De lezing wordt gegeven door Francien van de Ven uit Mariahout.
Zelf werkzaam met mensen met dementie. Door middel van beeld en geluid worden we op de hoogte gebracht over de hoeveelheid mensen in Nederland met Dementie, het aantal soorten dementie enz. Veel getalletjes vlogen ons om de oren. Door middel van vragen werden er door de aanwezigen ook herkenbare aspecten besproken aan tafel.
Maar ook tips werden verteld hoe om te gaan bij bepaalde vragen of te handelen met een familielid of buurvrouw met dementie.
Duidelijk werd alles verteld en uitgelegd aan de aanwezigen.
Een leerzame en informatieve avond werd rond 22.30 uur afgesloten.

Francien, bedankt voor je aanwezigheid en uitleg.

Example

21 februari Keezen-avond

Woensdagavond,.. de tafels staan klaar met daarop het Keezespel, als onze dames binnen komen.
Ook enkele gewone bordspelen liggen klaar voor gebruik voor als er dames bij zijn die ook een ander spel willen spelen. Zelfs een potje kaarten is ook nog een van de mogelijkheden. Maar het draait vooral om het Keezen.
Geen prijzen te verdelen maar gewoon voor de fun.
Door de griep die dit jaar hardnekkig is en daardoor enkele afmeldingen,.. zijn er in totaal toch een 15 dames aanwezig.
2 dames gaan samen Jokeren, de andere dames starten met Keezen.
Na verloop van tijd wordt er toch door enkele dames gewisseld, en gaan zij het spel Sequens te spelen.
De avond wordt gezellig af gesloten door nog wat na te kletsen en we allemaal tevreden naar huis gaan.

24 januari Ledenvergadering

2018 werd gestart met de Algemene ledenvergadering
De voorzitter sprak haar gelukwensen uit voor 2018 met een aantal mooie en interessante activiteiten.
Het nieuwe jaarprogramma werd deze avond gepresenteerd en doorgesproken.
Tevens was er een de bestuursverkiezing en werden 3 bestuursleden herkozen.
Inmiddels krijgt ook Zij Actief Nijnsel te kampen met een te klein aantal aan bestuursleden,maar gaan we ervan uit dat we weer versterking krijgen in de toekomst.
Als programmabegeleidster mochten we Riky van Acht welkom heten. Riky was graag bereid om op deze manier het bestuur bij te staan. Als welkom werd haar een bloemetje aangeboden.

Ine Verhagen, nam afscheid na 12 jaar bestuurslid te zijn geweest. Ine werd na de pauze nog even in het zonnetje gezet door bestuursleden en programmabegeleidsters.
Het sprookje van Ine werd verteld, met daarin de bezigheden van Ine de afgelopen jaren opgenomen.
De bloemen waar ze altijd voor zorgde binnen de vereniging ontving ze nu zelf.
Daarbij veel cadeautjes en spullen voor de voedselbank op symbolische wijze gebracht door enkele leden.
Door de voorzitter werd ze nog even toegesproken en deze bedankte haar voor alle inzet de afgelopen jaren namens bestuur en alle leden.
Hierna werd het officiële gedeelte afgesloten met een gezellig samenzijn door middel van een quizje “30 second’s.”

Ria

Example Example Example Example Example

Zij Actief Nijnsel 29 januari 2014

Na een jaar van vergaderen en hard werken achter de schermen is het eindelijk zover.
De statuten zijn bij notaris getekend door voorzitster Ria van den Boom en bestuursleden Netty van Helvoort, Wilhelmien Vervoort en Ine Verhagen.
Tijdens de algemene ledenvergadering 29 januari 2014 is het bestuur opnieuw verkozen en kan er met champagne getoost worden.
Het logo wordt met veel enthousiasme door de voorzitster samen met het oudste lid van de vereniging Mien van den Heuvel onthuld en aan de leden getoond.
Tijdelijk in gouden lijst totdat het originele klaar is.
KVO werd Zij actief Nijnsel.. en gaat als zelfstandige vereniging verder met een nieuw logo, website enz.
Met behulp van enkele sponsoren kan een nieuwe start gemaakt worden en kijken we samen vol vertrouwen naar de toekomst.

Example Example Example Example Example